Wanneer men spreekt over de digitale consument, is het zeer gebruikelijk om deze te definiëren als een mens met bepaalde eigenschappen, capaciteiten, emoties, en behoeften, alsook andere kenmerken. Het is iemand die gebruikmaakt van technologie om zo ervaringen op te doen, gaande van het bekijken van miljoenen gedeelde contents tot het kopen of verkopen van producten en diensten die handig zijn voor persoonlijk en professioneel gebruik.
Kenmerken van de digitale consument
Intelligent en analytisch: ze kopen niet impulsief aan en denken over het algemeen goed na, stellen zich kritisch op en beargumenteren waar nodig. Ze zoeken ook bevestiging en vergelijken de informatie met andere bronnen om op deze manier toch de juiste beslissing te maken.
Veeleisend: ze verwachten behendigheid en directheid.
Emotioneel: consumenten baseren hun meeste aankopen op basis van emoties. Dit gebeurt vaak op aan de hand van voorgaande ervaringen of van informatie die ze verstrekt hebben door familie en vrienden.
Ongeduldig: consumenten hebben overduidelijk veel opties waaruit ze kunnen kiezen. Net daarom zullen ze niet te veel tijd spenderen aan een product wanneer deze niet helemaal voldoet aan hun noden en behoeften.
Aanpasbaar: ze kunnen zich zeer snel aanpassen aan nieuwe trends en technologieën.
Nu, waarom is het belangrijk om de digitale consument te leren kennen?
Zolang we als bedrijf of merk voldoende informatie hebben over de digitale consument, zullen we er blijven in slagen om de juiste acties en strategieën te creëren, aanpassen, en sturen zodat we steeds dichter komen tot wat de consument precies naar op zoek is. Op die manier vergroten we het verkopen van onze producten en diensten.
Het is belangrijk om te weten dat, als de consument niet bestaat, er ook geen market is. Net daarom moeten we heel veel aandacht besteden aan het bereiken van een connectie, zonder te vergeten dat het uiteindelijke doel is dat ze zoveel mogelijk onze producten aankopen of consumeren.